Jan Werich O cti již v politice se dělají jenom vtipy, o pravdě taky. Čestný člověk je pro smích a běda když začnete mluviti pravdu-to jste se pomátl...

Ano, je to vůl, ale vůl z vůle lidu.....

............................................................................. Já si myslím, že nejsem takovej vůl, co si myslí, že je chytřejší než vesmír... a taky si myslím, že člověk má právo na omyl, protože mejlit se je v samý podstatě života, v samotnejch základních dědičnejch bílkovinách, který kdyby se občas nezmejlili, tak jsme tu ještě dnes jako hejno bakterií. Jenomže mozek člověka má povinnost se ze svejch omylů poučit. Asinus manebis in saecula saeculorum.

Jan Werich a Vlasta Burian
A nikdy jinak. Ano svět kolem nás se mění, ale volové jsou nesmrtelní, vždy jej někdo nahradí. Děda dost často si vzpomněl na tenhle hovězí dobytek a to ještě nevěděl co čeká český národ. Že bude v politice samej vůl. Ale tohle se stalo proto, že v historii, byla odsouzena vrchnost, odevzdávat do Němec 100 volů a když byla tahle kontribuce zrušena, tak se volové nějak přemnožili a dokonce se dostali do politiky a tak národ český dnes trpí pod útlakem volů. A to jenom proto že z Čech již volové do Němec nechtějí a nechtějí. Asi mají dost svých. Děda jednou napsal: Je třeba, aby byl člověk počestný především sám k sobě. A aby měl sebe rád. Kdo nemá sám sebe rád a není k sobě počestný, nemůže mít rád nikoho druhého a nemůže být počestný k nikomu jinému. Být počestný a objektívní, to je práce na celý den a na každý den.

Tohle by si měli přečíst hlavy pomazané- vůli lidu. O cti již v politice se dělají jenom vtipy, o pravdě taky. Čestný člověk je na smích a běda když začnete mluviti pravdu-to jste se pomátl a patříte do cvokhauzu. Zůstává se tedy jen zeptat. Kam se to řítí politika? Na tohle by nemohl slušně a kultivovaně odpovědět ani děda. Jo a taky děda řekl- mladí lidé, víc než my staří, mají nejen právo, ale i povinnost v měnícím se světě orientovat se a hledat si cestu. Nechodit husím pochodem. Skrz žádný les nevede jen jediná pěšina. Mládí není oportunista. Snadno pozná, kde je lež a kde je pravda. Kdo chytračí a podvádí a kdo drží slovo. Když mladého člověka klamou a šálí, co mu zbývá? Když nevidí u dospělých jejich vlastní vůli, co mu zbývá? Když je svědkem zakrývání neúspěchů, když slyší “den” a vidí “noc”, co má dělat?

Odkdy mají být mladí lidé vzorem dospělým a starým? Proto se domnívám, že jestli je někde zakopaný pes, tak sme ho tam zakopali my, jejich rodiče. A měli bychom jim sdělit kde, aby ho mohli vykopat......


Angelina Janete Werich


Oblíbené příspěvky