Vzory českých osobností Eliška Hašková Coolidge


Eliška Hašková Coolidge
Curriculum vitae

O významných lidech českého původu psát, psát a zase psát.
Proč? Nejsou v Česku vzory osobností? Ne? Tak čtěte tento stručný životopis české ženy co poznala svět.

Eliška se narodila 26. března 1941 v Praze v rodině významného českého bankéře Josefa Haška.
Často pobývala na Šumavě u babičky a první třídu navštěvovala ve Štěpanicích.
V roce 1949 emigrovala s matkou a tříletým bratrem do Německa a následně do Francie.
Otec byl po převzetí moci komunisty přinucen zůstat v Americe a v roce 1950 po rozvodu svých rodičů za ním Eliška odjela sama.
Vystudovala s vyznamenáním Georgetown University School of Foreign Service (1963).
Kariéru začala v Bílém domě, kde pracovala jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů. Založila a řídila Kancelář prezidentských zpráv, jejímž úkolem je zajišťovat styk s veřejností.
Po osmnácti letech přešla na ministerstvo zahraničních věcí USA, kde pracovala mimo jiné jako náměstkyně šéfa protokolu Spojených států a jako alternující zástupce velvyslance v Organizaci amerických států.
Od roku 1991 do Čech často cestovala a v roce 1998 se do rodné země vrátila trvale.
Dnes má trvalé bydliště v Kundraticích na Klatovsku, kde má milé vzpomínky na své prarodiče a chce zde zúročit veškeré své dosavadní zkušenosti a znalosti ve prospěch lidí a kraje.
Je viceprezidentkou Gastro Žofín Group, prostřednictvím kterého pomáhá s organizací významných společenských a státních akcí. V Paláci Žofín rovněž probíhají přednášky na téma etiketa a společenské chování.
Prostřednictvím své agentury Coolidge Consulting Services napomáhá společenským i podnikatelským kontaktům mezi Českou republikou a USA a poskytuje poradenství nejen v otázkách protokolu, etikety, personalistiky a public relations, ale i v oblasti gastronomie a turistiky.
Eliška Hašková Coolidge má již dlouholetou praxi ve vedení kurzů etikety nejenom pro diplomatickou akademii a státní správu, ale i pro manažery společností.
V roce 2003 získala od primátora Prahy, rektora Karlovy Univerzity, ministra zahraničních věcí a Senátu PČR ocenění Významná Češka v zahraničí.
O svém životě napsala v loňském roce knihu Pět amerických prezidentů, česká babička a já, která je již ve čtvrtém vydání.
Má dceru Alexandru (27), která stejně jako její matka hovoří pěti světovými jazyky. Ve volném čase ráda chodí na procházky po Šumavě, cvičí aerobik, jezdí na koních či běžkách. Vášnivě sleduje politiku.
Věnuje se charitě v nadaci Plaváček, která podporuje talentované děti v dětských domovech.
Je členkou představenstva Klubu mecenášů Národního divadla TRIGA.
Působí aktivně v Americké obchodní komoře v Praze.
Je členkou správní rady AIPES, která se specializuje na kurzy vzdělávání pro mladé lidi z Východní Evropy.
Je mnohaletou členkou Československé společnosti pro vědu a umění (SVU).

Zdroj: ehc.cz/pro-media 

Motto: společenské způsoby nejsou strojené ani umělé. Pocházejí ze srdce, ohleduplnosti a respektu k ostatním. Eliška Hašková Coolidge

Aktualizováno! Máme tu volby amerického prezidenta prosím doplnění a debata v odkazu.


Oblíbené příspěvky