Vint Cerf Vinton Gray Cerf otec internetu viceprezident Google

Vint Cerf
je americký informatik, který je označován za „otce internetu". Společně s Bobem Kahnem totiž vytvořil komunikační protokol TCP/IP, na kterém je dnes celosvětová síť vystavěna.

Roku 2004 dostal Turingovu cenu. Od roku 2005 pracuje ve společnosti Google jako viceprezident a technologický evangelista.

V současné době se zabývá budováním tzv. meziplanetárního internetu.

„Na čem opravdu dělám přímo já, to je meziplanetární internet. O to se opravdu zajímám a jsem za to také zodpovědný. Zní to jako sci-fi, ale jde o reálný výzkum. Jak víte, v posledních čtyřiceti letech vysíláme vesmírné lodi po sluneční soustavě, a to jak NASA, tak i Evropa. A vidíme, že je potřeba, aby mezi sebou například sondy, družice a pozemní stanice lépe komunikovaly. A je jasné, že budeme potřebovat velkou přenosovou kapacitu. Snažíme se řešit problémy raději obecnou cestou, než případ od případu, jak tomu bylo doposud.
Návrh souboru protokolů TCP/IP, tedy jakési architektury elektronických sítí a jejich členění do jednotlivých vrstev, vytvořil Vinton Cerf spolu se spolužákem Robertem Kahnem v roce 1973. Celý projekt byl dokončen v roce 1979. Věděli jsme, že pracujeme s velmi důležitou myšlenkou propojit síť pro libovolné množství počítačů, aby spolu mohly libovolně komunikovat, navzájem – tam a zpátky. Tehdy jsme netušili, že se z pouhého projektu stane globální infrastruktura.
Vymyšlený protokol si Cerf odmítl patentovat. Od začátku totiž chtěl, aby počítačová síť kromě lokálních hranic neměla ani ty lidské. Chtěli jsme, aby to mohl používat každý. Proto jsme si nechtěli pojistit vlastnická práva. Právě díky Cerfovi a jeho kolegům je internet médiem s největší svobodou a otevřeností.

Od roku 2005 pracuje Vint Cerf ve společnosti Google jako viceprezident. V současnosti se zabývá meziplanetárním internetem, díky kterému bude lidstvo umět komunikovat se vzdálenými sondami. Fanoušky nachází nejen mezi informatiky. Je to typický akademik, ale zároveň člověk, se kterým se můžete bavit kromě meziplanetárního internetu úplně o všem.

Oblíbené příspěvky