JAN PALACH. VZORY ČESKÝCH OSOBNOSTÍ

Česká televize uvedla film Jan Palach, 
Okupanti 1968 Praha film 

já doporučuji Hořící keř: 

blíží se padesáté výročí sebeupálení Jana Palacha a tento týden bude téma rezonovat všemi médii. V sobotu Česká televize uvedla hraný film Roberta Sedláčka Jan Palach podle scénáře Evy Kantůrkové. Osobně si myslím, že se příliš nepovedl. Dnes by asi sotva širší diváckou obec oslovil pokus o sondu do Palachova vnitřního života. Takže se nabízí širší dramatický příběh v kontextu naděje druhé poloviny šedesátých let s tragickou Palachovou tečkou. Asi o to se film pokoušel, ale osobně si myslím, že nepříliš šťastně.

Zachytit autenticky dobu a drama na jejím pozadí se podstatně lépe podařilo Agnesce Holland v Hořícím keři. Možná i proto, že v době srpnové okupace 68 v Praze studovala, a byla tak přímým účastníkem dramatických událostí.

NA OKRAJ:

 ...jak "zlodějská privatizace" devadesátých let vedla k vyrabování českého "rodinného stříbra" cizáky. No a dneska z Česka každoročně odtékají stovky miliard, které zdejší ekonomice chybí pro vyšší investiční rozvoj. Ale nikdy jsem od Zemana a spol neslyšel, že by se trochu porozhlédli po domácích nadnárodních krajáncích. Tak tedy, kolik těch, co se pyšní svým češstvím a výrazně je o nich slyšet i na domácí politické scéně, mají sídla v Čechách?

Podle údajů Hospodářských novin se oblíbenými destinacemi českých Onasisů stal nejvíce Kypr, Lucembursko a Nizozemí. jedná se o země s nízkými daňovými firemními taxami. Největší antivirová firma AVAST - oficiálně se jedná o Nizozemskou firmu (i když centrálu má v Praze), nyní v souvislosti s kauzou Huawei skloňovaná firma PPF Petra Kellnera sídlí tamtéž, vyznamenaný majitel firmy Linet Zdeněk Frolík také úspěšného výrobce polohovacích lůžek do nemocnic poslal do Nizozemí. V Lucembursku má zapsán svůj Energetický a průmyslový holding Daniel Křetínský, Czech Coal Pavla Tykače jsou ovládané z Kypru a Nizozemí.

****** PAMATUJ! Jan Palach byl student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který obětoval svůj život na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po začátku okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy. 

František Laudat, sociální sítě FB

Oblíbené příspěvky