Jan Werich. Věřil, že pravda může někdy zvítězit....Arbor ex fructu cognoscitur – Strom se pozná po ovoci

Jan Werich
Stránka č. 219....De Profundis....

-------------------------------------------------------------------

S dědova vnitra vycházeli myšlenky které hned proklamoval na scéně a všichni to dobře věděli. Jeho čeština byla neopakovatelná a profitoval ze slovíčkaření, které jako celek byli genialní. Mohl si dovolit všechno což taky využil, A priori - Quod licet Iovi, non licet bovi – Co je dovoleno Jovovi (příp. bohovi), není dovoleno volovi. A tak dědova čeština, tolik obdivovaná publikem, je pohaněna, když ji použiji já, co vlastně jsem se učila podle něj.

Neuměla jsem česky ani slovo, jen jsem proběhla jeho poznámky a učila se češtinu podle učebnic z první republiky, tak jak on. A taky Voskovec. Tedy kniha je napsána werichovštinou, jenž může být protkána i lidovějším výrazem. Tedy kdyby jsme šli dál, tak bych si dovolila malinko i kombinovat. Třeba taková werichoida - jako sinusoida, křivka podle smíchu diváků dědy. Taky werichovice - druh slivovice nebo druh turistické hole (sukovice) oblíbený dědou. Nebo werichát - werichiát - jako patriarchát, triumvirát - doba vlády dědy např. v divadle nebo divadelnictví, apod.

Což sice má vzhled panování, ale spíše to byla služba vtipu a legraci. Možná že se najde někdo v budoucnosti, co přeloží tuhle knihu, do jazyka českých kmenů, jenž se zhromáždili kolem ohně a tančí werichovjanku co je taky názvem zlidovělého tance. Ale tohle vlastně je jen taková věštba. Nevím jestli čtenáře by tak zajímal pohled dědy, tak jak mne, na dnešní dění, protože on vždy odhaloval zajímavé pohledy, co vlastně byli zajímavé již proto že jsou jeho. Tak jsem si vzpoměla na přátelství dědy s karvínskými horníky, kteří jej měli ze srdce rádi a taky s ředitelem Dolu Mír ing. Pavlonkou v šedesátých letech dvacátého století, zejména pak chystání hornických oslav v roce 1968, kde měl děda obdržet obří vinnou číši, veřejně, k nelibosti funkcionářů bolševika. Číše byla vyrobena skláři z Karolínky u Vsetína za tvůrčí konzultace s dědou. To bylo ještě období, kdy děda věřil, že pravda může někdy zvítězit....Arbor ex fructu cognoscitur – Strom se pozná po ovoci


Angelina Janete Werich

Oblíbené příspěvky