Jan Werich. Psáno podle korespondence z šuplíku...Od Angelina Janete Werich. Paměť je výsadou blbých. Chytrý nemá čas si pamatovat. Chytrý musí vymýšlet.

Jan Werich
Stránka č. 143.....A pořád něco........


Jo pořád něco se děje kolem levicovosti dědy, i když ten byl spíš pro lidi jako pro levici nebo pravici. To samé i u Voskovce. Byli herci, co si ze všeho dělali legraci, pokud tedy mohli, A za první republiky mohli, nevšimli jste si toho? Za bolševika se ze soudruhů legrace dělat nesměla, oni srandě nehověli. Nakonec se stejně shodli i z Voskovcem, že levice i pravice stojí akorát za odpad kterej padá z vola, nebo volů. Dejte pokoj s politikou, děda nebyl v žádné straně i když na něj tlačili ze všech stran. S bolševici nejvíce. Dostal jednou návštěvu zasloužilého soudruha, co přines koňačik-cigárka z Havany. Věděli všiváci co má děda nejraději. A zasloužilej soudruh nahodil řeč, Jo soudruhu, jste umělec, že jo. Děda ani nedutal, čekal co se bude dít. A dělo se. Soudruh rozjel na něj agitku, jako při vábení rolnictva do JZD. Rozjel to zeširoka, mluvil o nebezpečí ze západu a chlastal Franouzský koňak-nevedno odkud jej sehnal, ale UV mělo fondy. Děda si jenom bafal s doutníku funkcionáři pod nos a říkal si ať kecá, po páte skleničce jej to přestane bavit. Nepřestalo - a víte soudruhu, jako se soudruzi musí obětovat ve službě národu? Já například jsem nespal již třetí den. Chlastal jsem ze soudruhem Husákem, ten miluje vodku. Pak ze soudruhem Dubčekem - ten má rád všechno co teče, jen ať je toho alespoň víc lahví. A soudruzi vás mají rádi, jen kdyby jste si nedělal tolik nepřátel u nich. Kdyby jste vstoupil do strany, tak by jsme vám dali všechno. Děda na to, ale pane nezasloužím si takovou čest a i můj původ to nedovoluje-byl jsem v emigraci. Soudruh ztratil niť a možná i jehlu. Láhev si sebou vzal, ale doutníky tam nechal. Před barákem se sesypal jako pytel brambor a natrhl si na hlavěnce čelo. Kdyby to neviděl soudruh co špicloval dědu, pak děda má průšvih, no ani nevíte jakej. Protože to byl soudruh ve vysokém postavení-až ve třetím patře.

No holt kdyby to byl i samotnej prezident, tak je to jenom vožralej prezident a je jedno jestli v historii nebo dnes. Tak mne napadá jestli soudruzi chodili ke korunovačním klenotům a blili na ně, protože historicky se sice znemožnili, ale o tomhle se v Rudem Právu nepsalo....

Oblíbené příspěvky