Karel Hašler vlastenec a písničkář století. Po vzniku Československa několik let vedl Lucernu a založil v Praze velkou revue.

Karel Hašler unikát foto Radan Dolejš
Nikdy už se nic nenavrátí
...na chvíli ten sen , na malou chvíli ten krásný sen přece jen se nám znovu vrátí
Já místo znám tam lásku mám tý svý srdce dám... Léta krásná nám život dávno vzal
řeka zpívá to jenom pro nás.... Ta naše písnička česká...
Tak je možno vzpomenout na písničkáře století
Karel Hašler se narodil 31. října 1879 v Praze. Od kočovné společnosti se dostal do Národního divadla. Účinkoval i v různých kabaretech a varieté (Lucerna, Rokoko). Po vzniku Československa několik let vedl Lucernu a založil v Praze velkou revue.

Písničky začal skládat již před první velkou válkou pod vlivem svého švagra Rudolfa Frimla. Jeho písně se rychle staly velmi populární nejen pro výrazný patriotický obsah a lásku k Praze, ale také kvůli krásným melodiím a ironii vůči politikům. Mnohdy mu prý stačil jeden den, aby o nějakém dalším skandálu složil a nazpíval novou píseň a brzy ji zpívala celá Praha. Postupně se stal populárním kabaretiérem a jeho úspěchy vedly k bohémskému stylu života, který se nelíbil jeho manželce Zdeně. Hádali se o výchovu synů a od třicátých let žili odděleně.

Vážený a milý Karle, vše nejlepší k tvým dnešním narozeninám a díky za všechno, co jsi pro nás udělal. Určitě nezapomeneme a na tvou počest si dnes zazpíváme třeba tu "Po starých zámeckých schodech" nebo tu našiˇ"Českou písničku". Pořádně to oslav, určitě tam máš spoustu kamarádů do partičky karet a nebeští číšníci ti stále dolévají. Dnes naplníme i my své číše, abychom potvrdili tvůj dávný odkaz: "Odcházím na sklenku vína, zvící jednoho litru." Karel Hašler
Karel Hašler (31. října 1879, Zlíchov – 22. prosince 1941, Mauthausen)
 Filmy - již během první války (např. AHASVER, BATALION či VARHANÍK U SV. VÍTA). Hned první český zvukový film TONKA ŠIBENICE (1930) pak byl uveden dvěma jeho písničkami. Roku 1932 hrál v Innemannově filmu PÍSNIČKÁŘ, který sám napsal a je vlastně jeho biografií. Odsud pochází mimo jiné i šlágr známý i dnes - Ta naše písnička česká. V následujících letech vytvořil na dvacet filmových rolí, z nichž za zmínku stojí hlavně Josef Dobrovský z filmu ZA RANNÍCH ČERVÁNKŮ (1934). Objevil se třeba v MATCE KRÁČMERCE s Antonií Nedošínskou, AŤ ŽIJE NEBOŽTÍK (1935) s Hugo Haasem, HORDUBALOVÉ (1937), ŠVANDOVI DUDÁKOVI (1937), BABIČKA (1940), PANTÁTA BEZOUŠEK (1941), ROZTOMILÝ ČLOVĚK (1941) s Oldřichem Novým a Natašou Gollovou. Za druhé světové války pořádal pro lidi písňové večery burcující vlastenectví a odpor proti okupantům. Gestapo si pro něj přijelo na natáčení exteriérů pro film MĚSTEČKO NA DLANI. Byl internován v koncentračním táboře Mauthausen, kde jej umučili 22. prosince 1941. Odhaduje se, že napsal až tři sta písniček.

Opravdu krása. Vynikající písnička, úžasná. Nemám slov. Člověka mrazí v zádech. Skvělý vlastenecký zážitek. Pan Hašler byl zřejmě za ni za protektorátu popraven.

  Snímek z nového CD Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy v Praze (VUS UK) "PÍSEŇ ČESKÁ". From the new CD of the Charles University Choir, Prague "CZECH SONG".
 Soli: Magdaléna Borová, Vladimír Javorský Dirigent - Conductor Jakub Zicha  Hašler Hasler naše písnička česká czech song Vysokoskolsky soubor Univerzita Karlova VUS UK Charles University Choir Borova Javorsky Zicha

Oblíbené příspěvky