Dominik Duka arcibiskup pražský


Dominik Duka
Člen dominikánského řádu, od roku 2010 36. arcibiskup pražský, primas český a předseda České biskupské konference. V roce 2012 jmenován kardinálem.
Široce se zapojuji do společenských aktivit všeho druhu. Mezi má nejnaléhavější témata patří obrana lidských práv a svobod, které spolu s křesťanstvím považuji za vrchol naší civilizace. Proto mi v minulosti nebylo umožněno studovat na univerzitě, nemohl jsem vykonávat své kněžské povolání, strávil několik let v komunistickém kriminále a živil se téměř dvacet let „u lopaty“. Přesto musím říci, že jsem jako člověk, ani jako kněz nikdy svých postojů nelitoval.
Pražský arcibiskup Dominik Duka má svůj blog. Se čtenáři se zde chce podělit o své osobní názory na aktuální dění a upozorňovat na pozitivní opomíjené věci. Duka uvádí, že na blogu chce nabídnout texty subjektivní, v nichž se nebude muset držet předepsaného rozsahu a přeopatrně formulovat a vážit každé slovo.

"Ano, bude tu riziko, že nikdy nemohu vysvléknout kůži arcibiskupa a kardinála katolické církve a hrát si na soukromníka. Přece však v blogu budu moci o něco svobodněji a méně diplomaticky říci, co mi leží na srdci," uvedl kardinál Duka.

Blog.aktualne.centrum.cz


Oblíbené příspěvky